شاید شما هم از آن دسته افراد باشید که در ارتباط های اجتماعی خود زیاد اذیت می شوند ، کسانی که مدام به رفتارهای دیگران فکر می کنند و به قول معروف “توی عمق یک برخورد یا حرف می روند” ما ایرانی ها از گذشته های دور رفت و آمدهای زیادی با هم داشتیم ، هر چند الان این رفت و آمد ها بسیار کم شده است ولی ارتباطات ما با همدیگر قابل چشم پوشی نیست و اگر نتوانیم به درستی این روابط را مدیریت کنیم ، هم خودمان آسیب می بینیم و هم روابط اجتماعی خود را خراب کرده ایم.
حالا که ما گریزی از روابط اجتماعی نداریم ، چه کنیم تا از ارتباط با هم لذت ببریم ؟ رعایت برخی نکات و در نظر گرفتن آنها در ارتباط های خیلی می تواند به ما کمک کند ، با هم این نکات را بررسی می کنیم :
* تربیت شما با هم فرق می کند : گاهی اوقات برخوردی از کسی می بینیم و ناراحت می شویم و می گوییم چرا اینطور به من گفت یا اینگونه با من برخورد کرد ، در این موارد سعی کنید به جای فکر کردن به اینکه چرا چنین و چنان ، به این فکر کنید که ما در یک شرایطی بزرگ شده ایم و دیگران در شرایطی دیگر ، ممکن است رفتاری که شما را اذیت کرده از دید آن فرد ایرادی نداشته باشد یا توهین محسوب نشود ، بنابراین این نکته را در نظر بگیرید که تربیت ما با هم فرق می کند ، والدین ما ، معلم ما ، استاد ما و … ممکن است طوری ما را تربیت کرده باشند ، نمی توانیم توقع داشته باشیم فرد مقابل ما با همان شرایط تربیت شده باشد.
* شرایط شما با هم فرق می کند : شاید برای شما جالب باشد ولی حتی شرایط آب و هوایی هم در رفتار و اخلاق تاثیر دارد ، چه برسد به شرایط متفاوت اجتماعی افراد ، مشکلی که خیلی از دانشجویان در خوابگاه دارند دقیقا همین است که نمی دانند هم اتاقی آنها چون از شرایط آب و هوایی و اجتماعی و تربیتی یک شهرستان دیگر آمده است ممکن است ارزشها و رفتارهای متفاوتی نسبت به دیگران داشته باشد.
* شما از مشکلات دیگران خبر ندارید : “اون که مشکلی نداره ، زندگیش عالیه” ، “اینا بهونشه” ، “منم مشکل دارم خب…” ، “آره مشکل داره ، مشکلش هم منم !” ؛ معمولا وقتی این موضوع را مطرح می کنم اینها بهانه هایی است که می شنوم ، بله من هم قبول دارم همه ما مشکلاتی داریم ، ولی دوستان ما می خواهم کاری کنیم که کمتر در رابطه با دیگران خودمان را اذیت کنیم ، پس از من بپذیرید که دیگران مشکلاتی دارند که شما نمی دانید و اگر هم میدانید ، نمی توانید حدس بزنید چقدر در روحیه فرد مقابل تاثیر گذاشته است.
دوستان عزیز ! توانایی مقاومت ما و روحیه ما در برابر مشکلات هم با هم فرق دارد ، ممکن است یک مشکل کوچک هیچ تاثیری در شما نگذارد ، ولی همان مشکل رفتار همسر شما یا دوست شما و زندگی او را کامل تحت تاثیر قرار دهد ، پس توقع نداشته باشید که همه همان برخوردی را با مشکلات داشته باشند که شما دارید.
* توقع نداشته باشید ، از هیچ کس : قبل از آنکه آماج انتقادات شما قرار بگیرم ! بگویم که من نمی گویم انتظار نداشته باشید ، بلکه توقع نداشته باشید ، انتظار را در مورد بعد خواهم گفت که اتفاقا باید داشته باشید ، ولی واقعیتی که بارها در زندگی شخصی خود و دوستانم به آن رسیده ام این است که توقع از دیگران نداشته باشم چه توقع ، توقع از دیگران را با توقع از خدا جایگزین کنید ، ما همه در برابر خداوند ، نیازمند و فقیر هستیم ، همه ی ما نیازمندیم ، پس چرا از نیازمندان توقع داریم و از خدای خود که بی نیاز و بی نهایت مهربان است توقع نداشته باشیم ؟ باور کنید کسی که توقع از دیگران ندارد ، انقدر راحت زندگی می کند و انقدر آرامش دارد که نمی توانیم تصور کنیم. پس توقع از دیگران را به صفر برسانید و به جای آن از خدای مهربان توقع همه خوبی ها را داشته باشید.
* انتظار های خوب داشته باشید : خب ما گفتیم توقع نداشته باشید ، ولی انتظار داشته باشید ، آن هم انتظار های خوب ، مثلا من انتظار دارم که همسرم امشب با من بسیار مهربان باشد ، شاید برایتان جالب باشد که وقتی انتظار مثبت دارید ، اتفاقی هم که می افتد مثبت است ، توقع منفی است ، چرا ؟ چون اگر توقعی برآورده نشود ، ایجاد کدورت می کند ، ولی در مورد انتظار این نیست ، همین امشب امتحان کنید ، توقع را کنار بگذارید و همین امروز یک انتظار مثبت داشته باشید ، مثلا امشب که من به خانه رفتم ، همسرم خیلی خوب از من استقبال می کند ، البته در ذهنتان نگویید “حالا ما انتظار داریم ولی من که می دونم دوباره بحثمون میشه!” نه ذهنتان را هم کاملا مثبت کنید و تاثیر انتظار خوب را ببینید.
* لطفا رک باشید ولی مودب : رک بودن ویژگی خوبی است ، خیلی از ما به دلیل رودربایستی های الکی رابطه را برای خودمان زجرآور کرده ایم ، رک باشید و صریح اما با رعایت این شرایط :
– هدف خود را مشخص کنید : اگر می خواهید خیلی صریح مطلبی را به کسی بگویید اول هدفتان را بهبود روابط بگذارید ، یکی از بزرگترین مشکلات ما این است که به منظور حال گیری از طرف مقابل مان ناگهان رک می شویم و به رابطه لطمات جبران ناپذیری می زنیم ، حال گیری نکنید ، واقعا نیت تان بهبود روابط باشد.
– خیرخواه باشید نه مغرور : اگر این جمله را بارها بخوانید باز هم کم است ، لطفا غرور را کنار بگذارید ، هیچ وقت فکر نکنید که شما همه کارهایتان درست است و طرف مقابل شما تمام کارهایش غلط و شما فرشته نجات او هستید ! خیرخواهانه موضوع را بگویید.
– من هم ایراد دارم : یادتان باشد شما هم ایرادهایی دارید که شاید هنوز رو نشده باشد ، پس این را در نظر بگیرید که من هم ایراداتی دارم.
– حالا شروع کنید : اگر با این سه موردی که گفتیم مشکلی ندارید ، حالا با بهترین و مودبانه ترین و دلخواه ترین ادبیات ممکن برای طرف مقابل تان موضوع را به او بگویید ، ضمن اینکه می توانید اصلا همان سه مورد بالا را هم به او بگویید یعنی بگویید هدفم بهبود روابط است و خیرخواه هستم و من هم کلی ایراد دارم ، حالا شروع کنید به گفتن.
– توقع نه انتظار بله : باز برمی گردیم به مواردی که گفتیم ، با رعایت تمامی این شرایط باز هم توقع نداشته باشید ، نگویید “: من این همه براش صحبت کردم و خیرخواهی کردم خیلی نفهمه که بازم متوجه نمیشه و به رفتار بدش ادامه میده…” شما وظیفه خود را انجام دادید ، توقع را بگذارید کنار ، قبول کرد که عالی ولی قبول نکرد هم اصلا مهم نیست ، ولی انتظار مثبت داشته باشید.
امیدوارم با رعایت این نکات بتوانید ارتباط اجتماعی بهتری با اطرافیان خود داشته باشید.