موبایل را کنار تخت خوابتان نگذارید؛ امواج موبایل سرطان زا است؛ لپ تاپ می تواند به عقیم شدن افراد منجر شود. این ها شنیده هایی است که شاید به گوش شما هم رسیده باشد، اما واقعا این گفته ها تا چه اندازه واقعی است، آیا امواج موبایل به بدن آسیب می زند؟ برای اطلاع از پاسخ این سئوال و سئوالات دیگر، گفتگوی ما با یک متخصص را دنبال کنید.
دکتر فرامرز امیری، متخصص مغز و اعصاب بیان کرد :
امواج موبایل ، امواج الکترومغناطیسی با قدرت کم هستند. برخی معتقد بودند این امواج باعث آسیب جدی به مغز می شود، اما صحت این نظریه ثابت نشد، چرا که شدت امواج الکترومغناطیسی آنقدر کم است که به مغز آسیبی وارد نمی کند.
برخی دیگر مطرح کردند این امواج باعث گرم شدن بافت مغز و آسیب بافتی می شود و این آسیب بافتی، مغز را درگیر بسیاری از بیماری های خطرناک از جمله سرطان می کند.
تا سال 2016 که در آن قرار داریم نتایج متناقض بوده است. برخی یافته ها که در مجلات معتبرهم چاپ شده است بر این مبنا بوده که گوشی موبایل هنگام استفاده بیش از 10 سال می تواند افزایش تومورهای مغزی را بالا ببرد، اما یک سری از بررسی های دیگر این موضوع را رد کردند.
در حال حاضر آژانس بین المللی تشعشعات، تاثیر موبایل و امواج موبایل را در گروه B دسته بندی می کند یعنی این اثرات هنوز ناشناخته است و هیچ مستندی در پشت این مباحث وجود ندارد که بصورت بالینی سبب افزایش بروز تومورهای خوش خیم و بدخیم شود.
همان طور که گفته شد سرطان زا بودن امواج موبایل تا به امروز اثبات نشده است، اما بطور کامل نمی توان گفت که بر روی انسان و عملکرد مغزش بی تاثیر است، زیرا سبب افزایش اختلال در کارکرد نسج مغز می شود.
یکی از مهم ترین این اختلال ها، سردردهای مقاوم به درمان است و در بیماران میگرنی باعث افزایش درد می شود. همچنین مشخص شده است استفاده بیش از اندازه تلفن های همراه باعث افسردگی ، اضطراب ، کاهش تمرکز و خطا در محاسبات می شود و به طور کلی قدرت تمرکز را از مغز می گیرد.
آقایان نباید تلفن همراه را در جیب جلو شلوار خود قرار ندهند. این کار آنها را دچار اختلالات جنسی و ناباروری می کند
افراد برای آسیب کمتر مغز می توانند از هندزفری ها برای مکالمه استفاده کنند، چرا که هر چه فاصله امواج با بافت مغز بیشتر باشد، آسیب کمتری به مغز وارد می شود و خطر کاهش می یابد.
نکته قابل ذکر این است که افراد هنگام خواب به هیچ عنوان گوشی روشن را کنار سر خود قرار ندهند ، زمان هایی که به مدت طولانی با موبایل کار نداریم یا زمان هایی که خواب هستیم تلفن همراه را خاموش یا در حالت پرواز قرار دهیم.
آقایان حواسشان باشد تلفن همراه خود را هرگز در جیب جلوی شلوار خود قرار ندهند. این کار مردان را دچار اختلالات جنسی و حتی ناباروری می کند، زیرا اثبات شده است قسمت هایی که پوشش استخوانی ندارند، آسیب پذیری بیشتری نسبت به قسمت های دیگر بدن دارند .
استفاده از موبایل برای خانم های باردار مشکلی ایجاد نمی کند، ولی اگر این استفاده از حد مجاز بیشتر باشد، خطر آفرین خواهد بود، مثلا خانم های باردار دقت کنند اگر روزی که از موبایل بیشتر استفاده می کنند، دچار سردرد می شوند، یعنی امواج بیش از حد مجاز روی آنها تاثیر گذاشته و این ممکن است خطراتی هم برای جنین ایجاد کند. خانم های باردار حواسشان باشد که نباید آنقدر از موبایل استفاده نکنند که دچار سردرد، ناراحتی و یا بی خوابی شوند.
دکتر امیری در رابطه با مضرات استفاده زیاد از تبلت و موبایل توسط کودکان اظهار کرد: امروزه با پیشرفت تکنولوژی، دیگر کودکان مانند قدیم به بازی های دسته جمعی و پرتحرک علاقه نشان نمی دهند و بیشتر وقت خود را پای تبلت ، موبایل و لپ تاپ می گذرانند.
والدین نباید کودکان را به طور کلی از استفاده از تکنولوژی منع کنند. فقط باید روش درست استفاده کردن از تکنولوژی را به کودک خود بیاموزند
بلوغ زودرس ، پرخاشگری و درون گرایی سه آسیب جدی است که در کمین این گروه از کودکان است. اطلاعات نابجایی که از طریق شبکه های اجتماعی و ... در اختیار کودکان قرار می گیرد، آنها را درگیر بلوغ زودرس می کند. در اینجا فقط بلوغ جنسی مطرح نیست، بلکه از همه جهات کودک تحت تاثیر قرار می گیرد.
پرخاشگری ، اضطراب و تندی از ویژگی هایی است که امروزه در کودکان بسیار شاهد هستیم و همه اینها از استفاده های طولانی مدت و نابجا از تبلت ، موبایل و ... سرچشمه می گیرد.
در آخر، درون گرایی که در نسل جدید بسیار دیده می شود، جدی ترین خطری است که کودکان را تهدید می کند، چرا که باعث می شود کودکان رفتار اجتماعی ضعیف تری را از خود نشان دهند ، تحرکشان کمتر شود و افزایش وزن در کودکان بیشتر گردد.
والدین باید دقت داشته باشند که نباید کودکان را به طور کلی از استفاده از تکنولوژی منع کنند، چرا که این دیدگاه در این عصر کاملا ناصحیح است. فقط باید روش درست استفاده کردن از تکنولوژی را به کودک خود بیاموزند.
منبع: جام جم - بیتا نوروزی